,

Ο ρόλος των κουφωμάτων στην ενεργειακή απόδοση

Τα κουφώματα είναι παρειές του κτιρίου και μέσα επαφής με το περιβάλλον, άρα στοιχεία από  τα οποία μπορεί να διαφύγει ενέργεια. Επομένως, ο ρόλος τους στην ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη των χώρων είναι σημαντικός.

Μία από τις βασικότερες παραμέτρους του σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι και η θερμομόνωση. Με την πρόβλεψη για θερμομόνωση στις κτιριακές κατασκευές λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να παρεμποδίζεται η διαφυγή της θερμικής ενέργειας από ένα χώρο προς την ατμόσφαιρα ή προς ένα άλλο – ψυχρότερο γειτονικό χώρο ή αντίστροφα – και συγχρόνως δημιουργείται αίσθημα θερμικής άνεσης για τους χρήστες του κτιρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε παλαιότερες εποχές, η ανάγκη για μια τέτοια πρόβλεψη δεν ήταν επιβεβλημένη, αφού οι βαριές κατασκευές του περιβλήματος (τοίχοι, στέγη), η διάταξη των χώρων καθώς και η σύνθεση των χαμηλών όγκων των παραδοσιακών κτισμάτων, ήταν καθοριστικοί παράγοντες ρύθμισης της θερμομονωτικής ικανότητας, αλλά και της ροής θερμότητας.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διαφοροποίηση των σύγχρονων αναγκών, η προστασία από τις θερμικές μεταβολές μεταβιβάστηκε στα διάφορα τεχνητά συστήματα ελέγχου του μικροκλίματος, όπως η κεντρική θέρμανση και ο κλιματισμός. Η κατανάλωση ενέργειας για τη λειτουργία των συστημάτων αυτών δεν αποτελούσε πρόβλημα, μέχρι τη στιγμή που τα διαθέσιμα αποθέματα των συμβατικών καυσίμων – ουσιαστικά του πετρελαίου – μειώθηκαν και έπαψαν να είναι φτηνά. Επακόλουθο αυτού ήταν μια παγκόσμια προσπάθεια διαφύλαξης και ορθολογικής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων ενέργειας. Έτσι άρχισε να διαφαίνεται, μεταξύ άλλων, ο πρωτεύοντας ρόλος που έχει να παίξει η θερμομόνωση στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα ανοίγματα των κουφωμάτων είναι από τα πιο ευάλωτα στοιχεία ενός κτιρίου. Για τον περιορισμό των θερμικών απωλειών, πρέπει οι αρμοί συναρμογής των πλαισίων να είναι απόλυτα αδιαπέραστοι από τον αέρα. Τα υλικά που συγκροτούν το κούφωμα (ξύλο, αλουμίνιο, πλαστικό) να είναι αρίστης ποιότητας, ώστε να αποφεύγονται οι παραμορφώσεις των φύλλων. Για ξύλινα παράθυρα ή πόρτες, αυτό δεν είναι εύκολα κατορθωτό εξαιτίας της φύσης του υλικού. Στην περίπτωση όμως των κουφωμάτων αλουμινίου, η πρόβλεψη ειδικών παρεμβυσμάτων στους αρμούς επαφής δίνει συνήθως άριστα αποτελέσματα. Επιπλέον τα υαλοστάσια των ανοιγμάτων θα πρέπει να έχουν χαμηλό συντελεστή θερμοπερατότητας.

Υλικά θερμομόνωσης Η επιλογή των θερμομονωτικών υλικών θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις διάφορες καταπονήσεις (μηχανικές, υδροθερμικές και φυσικοχημικές) που υφίστανται τα υλικά στο συγκεκριμένο έργο, νοουμένου ότι οι καταπονήσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα τη θερμική απόδοσή τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση του βέλτιστου συνδυασμού των κριτηρίων επιλογής θερμομονωτικών υλικών.

Κριτήρια επιλογής θερμομονωτικών υλικών Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή θερμομονωτικών υλικών είναι:

 α. Θερμοτεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Η τιμή του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ
  • Η εξάρτηση του λ από τη θερμοκρασία.
  • Η εξάρτηση του λ από την υγρασία. Η τιμή του λ αυξάνει σημαντικά με τη συμπύκνωση υδρατμών μέσα στη μάζα του και αν διαβρέχει όλη η μάζα του, τότε παύει να υπάρχει θερμομονωτική δράση
  • Η ειδική θερμοχωρητικότητα
  • Ο συντελεστής θερμικής διαστολής. Όσο χαμηλότερος είναι, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος οικοδομικών μικροζημιών ή καταστροφής των στεγανώσεων

β. Τρόπος Εφαρμογής

  • Προκατασκευασμένα προϊόντα ή κατασκευή επί τόπου
  • Απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα (για προστασία από μηχανικές βλάβες ή δυσμενείς περιβαλλοντικές επιδράσεις)
  • Δυνατότητα ελέγχου κατά την κατασκευή

 

γ. Μηχανικές Ιδιότητες

  • Αντοχή σε θλίψη, κάμψη και δονήσεις
  • Αλλοιώσεις με το χρόνο (γήρανση)
  • Πυκνότητα
  • Ελαστικότητα, ευθραυστότητα

 

δ. Χημική συμπεριφορά-ανθεκτικότητα

  • Αντίσταση στη διάβρωση, στους μικροοργανισμούς, έντομα, κλπ.
  • Συμπεριφορά στην υγρασία (τυχόν μεταβολή των διαστάσεων, διαπερατότητα στους υδρατμούς, απορροφητικότητα νερού)
  • Συμπεριφορά στη φωτιά και μέγιστες επιτρεπόμενες θερμοκρασίες λειτουργίας
  • Βαθμός ευαισθησίας σε υπεριώδη ακτινοβολία, σε διάφορα αέρια και σε διάφορους διαλύτες ή το θαλασσινό νερό, κλπ.

 

ε. Οικονομικά Στοιχεία

  • Επιπρόσθετο κόστος προμήθειας και εγκατάστασης
  • Χρόνος απόσβεσης δαπάνης
  • Ποσοστό προστιθέμενης αξίας στην όλη κατασκευή

Τυπικές περιπτώσεις θερμομόνωσης κελύφους κτιρίου 

Ένα κτίριο πρέπει να θερμομονώνεται σε όλες τις εξωτερικές επιφάνειές του, κατακόρυφες και οριζόντιες που περικλείουν κλιματιζόμενους χώρους από τους οποίους είναι δυνατόν να διαφύγει θερμική ενέργεια (επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με ατμοσφαιρικό αέρα ή μη κλιματιζόμενους χώρους). Ως εκ τούτου, τα πιο βασικά μέρη ενός κτιρίου τα οποία πρέπει να θερμομονώνονται  είναι:

  • Εξωτερική τοιχοποιία, δοκοί, υποστυλώματα
  • Εξωτερικά κουφώματα
  • Οροφές και στέγες
  • Δάπεδα εκτεθειμένα στο εξωτερικό περιβάλλον
  • Δομικά στοιχεία σε επαφή με μη κλιματιζόμενους χώρους

 

Βασικές έννοιες

 Θερμομόνωση κτιρίου  Με τη λήψη μέτρων για θερμομόνωση του κελύφους ενός κτιρίου επιδιώκεται η μείωση του ρυθμού ανταλλαγής θερμότητας μέσα από τα τοιχώματα που χωρίζουν περιοχές ή χώρους με διαφορετική θερμοκρασία. Η θερμομόνωση συνίσταται από ένα σύνολο στοιχείων (υλικά, διαδικασίες και μέθοδοι κατασκευής) και συνδέεται άμεσα με το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του κτιρίου.

Μετάδοση θερμότητας με αγωγή  Αυτή βασίζεται στην ιδιότητα των μορίων των υλικών σωμάτων να προσλαμβάνουν θερμότητα από γειτονικά μόρια υψηλότερης θερμοκρασίας και να μεταδίδουν τη θερμότητά τους σε γειτονικά μόρια χαμηλότερης θερμοκρασίας. Στα στερεά σώματα η μετάδοση της θερμότητας επιτυγχάνεται εύκολα λόγω της πολύ μικρής απόστασης (πρακτικά όταν έρχονται σε επαφή) μεταξύ των μορίων κάθε σώματος. Στα υγρά, την αγωγιμότητα βοηθούν οι ελαστικές κρούσεις των μορίων. Στα μέταλλα, η ροή της θερμότητας με αγωγή οφείλεται κύρια στη διάχυση των ελεύθερων ηλεκτρονίων.

Μετάδοση θερμότητας με μεταφορά  Αυτή βασίζεται στη δυνατότητα μεταβίβασης της θερμότητας σε υγρά ή αέρια σώματα μέσω της μετακίνησης των θερμών μορίων. Στα κτίρια, με τη φυσική κυκλοφορία του αέρα διακινούνται σημαντικά ποσά θερμότητας. Εκτός από τη φυσική κυκλοφορία του αέρα, που οφείλεται σε θερμοκρασιακές μεταβολές μέσα στους χώρους, μετακινήσεις του αέρα προκαλούν και οι άνεμοι, οι κινήσεις των ανθρώπων, τα ανοίγματα θυρών και παραθύρων, η λειτουργία ανεμιστήρων κ.ά.

Μετάδοση θερμότητας με ακτινοβολία  Αυτή συμβαίνει μεταξύ στερεών σωμάτων με διαφορετική θερμοκρασία που διαχωρίζονται από αέρα και μεταδίδεται με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Ειδική θερμοχωρητικότητα (c)  Ονομάζεται η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να αυξηθεί η θερμοκρασία της μονάδας μάζας ενός υλικού κατά 1°C. Οι μονάδες της ειδικής θερμοχωρητικότητας είναι το kcal/kg °C ή Wh/kg Κ.

Θερμοχωρητικότητα (Q)  Ονομάζεται η ικανότητα ενός κατασκευαστικού στοιχείου να αποθηκεύει, κατά τη θέρμανσή του, ποσότητες θερμότητας. Η θερμοχωρητικότητα υπολογίζεται από τη σχέση: Q=mcΔΤ, όπου m είναι η μάζα του στοιχείου, c η ειδική θερμότητά του, και ΔΤ η διαφορά θερμοκρασίας, ενώ μετράται σε kcal.

Συντελεστής θερμοχωρητικότητας (W)  Εκφράζει την ποσότητα της ενέργειας που αποθηκεύεται σε 1 m2 στοιχείου κατασκευής, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του στοιχείου και του αέρα που το περιβάλλει είναι 1°C. Οι μονάδες του συντελεστή αυτού είναι τα: kcal/m2 °C.

Χιλιοθερμίδα (kcal)  Ως χιλιοθερμίδα ορίζεται η ποσότητα της θερμότητας που απαιτείται για να ανέβει η θερμοκρασία 1 λίτρου νερού κατά 1°C, ειδικότερα από τους 14,5 °C στους 15,5 °C. Επίσης, προκειμένου να συσχετισθεί η χιλιοθερμίδα με τα μεγέθη του Διεθνούς Συστήματος (S.I.), ισχύει ότι: 1kcal = 4186.8 J ή 1kcal = 1.163 Wh

Θερμογέφυρα  Είναι το τμήμα ενός κατασκευαστικού στοιχείου του οποίου ο βαθμός θερμομόνωσης είναι σημαντικά κατώτερος από τη μέση τιμή θερμομόνωσης του συνόλου του στοιχείου. Το πρόβλημα της θερμογέφυρας παρουσιάζεται συνήθως στις απολήξεις των πλακών, τα όρια της εξωτερικής τοιχοποιίας, τις ποδιές ανοιγμάτων, τα ανώφλια κ.ά. Στην περιοχή της θερμογέφυρας, λόγω της αυξημένης ροής της θερμότητας, παρουσιάζονται στις εσωτερικές πλευρές του τοιχώματος χαμηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση τοπικής υγρασίας και μούχλας.

Υγρασία  Είναι η περιεκτικότητα (κατά βάρος ή στα % μέρη) μιας ουσίας σε νερό. Ειδικά για τον αέρα, υγρασία είναι η περιεκτικότητά του σε νερό με τη μορφή υδρατμών. Αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα απόληψης ποσοτήτων νερού (από ελεύθερες επιφάνειες νερού ή από υγρά σώματα στο χώρο, εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρα, ανθρώπινες εκπνοές και ιδρώτα) από τον αέρα, από τη θερμοκρασία και την πίεση του αέρα, καθώς και από την επιφανειακή θερμοκρασία των τοιχωμάτων ή άλλων αντικειμένων στο χώρο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα αυξάνεται η δυνατότητά του να παραλαμβάνει υγρασία, ενώ με τη μείωση της θερμοκρασίας του μπορεί να επέλθει κορεσμός και, στη συνέχεια, να εμφανισθεί υγροποίηση των υδρατμών (εμφάνιση σταγόνων στην επιφάνεια των ψυχρότερων αντικειμένων ή τοιχωμάτων).

Φράγμα υδρατμών  Αυτό είναι λεπτό στρώμα υλικού μεγάλης αντίστασης υδατοδιαφυγής (πχ, φύλλο αλουμινίου, PVC, πισσόχαρτου, γυαλιού, στρώμα πλαστικού χρώματος κ.ά.) που τοποθετείται στη θερμότερη πλευρά των χώρων όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία για να εμποδίζει τους υδρατμούς να εισχωρήσουν και να ψυχθούν στο εσωτερικό του δομικού στοιχείου.

Θερμομόνωση κουφωμάτων

Η τοποθέτηση, διαστασιολόγηση και τυπολογία των κουφωμάτων κατά τη διάρκεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους, όπως θέα, ηλιοφάνεια, σκίαση, φωτισμός, αερισμός, δροσισμός, μορφή, ενεργειακά οφέλη, ενεργειακές απώλειες. Τα κουφώματα είναι παρειές του κτιρίου και μέσα επαφής με το περιβάλλον, άρα στοιχεία από τα οποία μπορεί να διαφύγει ενέργεια. Επομένως, ο ρόλος τους στην ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη των χώρων είναι σημαντικός. Το χειμώνα χάνεται θερμότητα από μέσα προς τα έξω, ενώ το καλοκαίρι εισέρχεται θερμότητα στον εσωτερικό χώρο από το ζεστό εξωτερικό περιβάλλον. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση κατάλληλα κατασκευασμένων, ενεργειακά αποδοτικών κουφωμάτων. Τα κουφώματα αυτά θα πρέπει να έχουν υαλοπίνακες και σκελετούς με καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και, επί πλέον, θα πρέπει να είναι αεροστεγανά, ώστε να εμποδίζουν τη διαφυγή θερμότητας από χαραμάδες οι οποίες μπορούν να φέρουν σημαντικές απώλειες θερμότητας, όπως παρατηρείται σε παλαιά κτίρια ή κτίρια κακής κατασκευής. Υπάρχουν κουφώματα ξύλινα, αλουμινίου και συνθετικά πλαστικά σε διάφορες τυπολογίες ανοίγματος (επάλληλα, συρόμενα, εσωτερικά σε τοίχο ή εξωτερικά ανοιγόμενα, περιστρεφόμενα περί οριζόντιο ή κατακόρυφο άξονα) και σταθερά. Από ενεργειακής πλευράς καλό είναι να αποφεύγονται τα εσωτερικά σε τοίχο συρόμενα κουφώματα, λόγω αυξημένων θερμικών απωλειών.

Πλαίσια

Από πλευράς υλικού κατασκευής των πλαισίων των κουφωμάτων, τα πλαίσια αλουμινίου έχουν τις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες, εκτός αν υπάρχει φράγμα ροής θερμότητας (θερμοδιακοπή) τοποθετημένο στον πυρήνα του προφίλ του αλουμινίου. Τα ξύλινα και συνθετικά πλαστικά πλαίσια παρουσιάζουν χαμηλό συντελεστή θερμοπερατότητας και ως εκ τούτου εμποδίζουν τη διαφυγή θερμότητας.

Παντζούρια

Τα παντζούρια που χρησιμοποιούνται στα παράθυρα, όποτε χρησιμοποιούνται, είναι ομοίως ξύλινα, αλουμινίου και πλαστικά συνθετικά, σε τυπολογίες όπως εξωτερικά ή εσωτερικά ανοιγόμενα, συρόμενα και ρολά. Τα κουτιά των ρολών καλό είναι να μονώνονται εσωτερικά και τα φύλλα των ρολών, εάν είναι αλουμινίου, να έχουν γέμιση με μονωτικό υλικό (συνήθως πολυουρεθάνη). Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στη θέση τους σε σχέση με το πάχος της τοιχοποιίας. Έτσι προτιμώνται παράθυρα τα οποία βρίσκονται σε συνέχεια με το θερμομονωτικό υλικό των τοίχων.

Υαλοστάσια

Η χρήση των διπλών υαλοστασίων με ή χωρίς χαμηλό συντελεστή εκπομπής θερμικήςακτινοβολίας ή/και με θερμομονωτικό αέριο στο διάκενο, προσφέρουν εκτός από θερμομόνωση και ηχοπροστασία. Πρέπει επιπλέον όμως, να τονιστεί ότι η ορθολογική χρήση των κουφωμάτων και των παντζουριών από τους χρήστες μπορεί να συνεισφέρει πολλαπλάσια οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, καθώς και στο δροσισμό τους σε συνδυασμό με διάφορα άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου, όπως πέργκολες, σκίαστρα κλπ.

Μεθοδολογία υπολογισμού συντελεστών θερμοπερατότητας εξωτερικών κουφωμάτων

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας κουφωμάτων (ανοιγομένων, συρομένων ή σταθερών), υπολογίζεται αριθμητικά με τη μέθοδο που περιγράφεται στο πρότυπο ΕΝ ISO 10077. Εναλλακτική μέθοδος στην αριθμητική είναι η πειραματική μέθοδος μέτρησης ολόκληρου του κουφώματος (παραθύρου ή θύρας) με βάση το πρότυπο ISO 12567-1 ή για παράθυρο οροφής με βάση το πρότυπο ISO 12567-2. Η αριθμητική μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στα πιο κάτω τέσσερα συστατικά μέρη του ολικού συντελεστή θερμοπερατότητας:

  • Υαλοστάσια Για στοιχεία που περιλαμβάνουν υαλοστάσια, ο συντελεστής θερμοπερατότητας του υαλοστασίου υπολογίζεται αριθμητικά με βάση το πρότυπο ΕΝ 673 ή πειραματικά με βάση τα πρότυπα ΕΝ 674 ή ΕΝ 675
  • Αδιαφανείς επιφάνειες Για στοιχεία που περιλαμβάνουν αδιαφανείς επιφάνειες, ο συντελεστής θερμοπερατότητας των επιφανειών υπολογίζεται αριθμητικά με βάση τα πρότυπα ISO 6946 ή/ και ISO 10211 ή πειραματικά με βάση τα πρότυπα ISO 8301 ή/ και ISO 8202
  • Πλαίσια Για τα πλαίσια ο συντελεστής θερμοπερατότητας υπολογίζεται αριθμητικά με βάση το πρότυπο ISO 10077-2 ή πειραματικά με βάση το πρότυπο ΕΝ 12412-2 ή εξασφαλίζεται από το παράρτημα D του προτύπου ISO 10077-1
  • Γραμμικός συντελεστής θερμοπερατότητας Για το σημείο επαφής πλαισίου / υαλοστασίου, ο γραμμικός συντελεστής θερμοπερατότητας υπολογίζεται αριθμητικά με βάση το πρότυπο ISO 10077-2 ή εξασφαλίζεται από το παράρτημα Ε του προτύπου ISO 10077-1

 

Πιο αναλυτικές εξισώσεις για τον υπολογισμό της ροής θερμότητας διαμέσου των παραθύρων, δίνονται στο πρότυπο ISO 15099. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του υαλοπετάσματος μπορεί να υπολογιστεί αριθμητικά με βάση το πρότυπο pr ΕΝ 13947. Στο πρότυπο ΕΝ 13241-1 δίνονται οι διαδικασίες που εφαρμόζονται σε θύρες οι οποίες έχουν σκοπό να προσφέρουν πρόσβαση σε χώρους όπως αποθήκες ή χώρους στάθμευσης. Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις, οι πιο πάνω μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν οι κατασκευαστές των μερών που αποτελούν τα κουφώματα (παράθυρα-θύρες) δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν κατάλληλα πιστοποιητικά με τα θερμικά χαρακτηριστικά τους. Στις περιπτώσεις όπου είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα πιστοποιητικά, τότε αυτά θα πρέπει να βασίζονται στα πιο πάνω πρότυπα και να έχουν εκδοθεί από διαπιστευμένα για το σκοπό αυτό εργαστήρια.

Σύμφωνα με την Οδηγία 89/106/ΕΟΚ για τα Προϊόντα Δομικών Κατασκευών, καθώς και σύμφωνα με τους περί των Βασικών Απαιτήσεων, που πρέπει να πληρούν καθορισμένες κατηγορίες προϊόντων, Νόμους και τους περί των Βασικών Απαιτήσεων, που πρέπει να πληρούν καθορισμένες κατηγορίες προϊόντων, Κανονισμούς, τα προϊόντα δομικών κατασκευών για τα οποία υπάρχει εναρμονισμένο πρότυπο και η περίοδος συνύπαρξης τους με αντίστοιχο εθνικό πρότυπο έχει λήξει, μπορούν να διατίθενται στην αγορά μόνο εάν φέρουν τη Σήμανση Συμμόρφωσης CE. Επομένως, για σκοπούς υπολογισμών, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι δηλωμένες τιμές που αναγράφονται στη Σήμανση Συμμόρφωσης CE.

,

Συμβουλές πριν την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου

Συμβουλές πριν την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου

Κουφώματα αλουμινίου συμβουλές και πληροφορίες με στόχο την καλύτερη ενημέρωση όσων σκοπεύουν να προχωρήσουν στην αγορά κουφωμάτων.

Κουφώματα αλουμινίου συμβουλές και πληροφορίες

Κάποιοι λένε θέλω να βάλω κουφώματα αλουμινίου Europa κάποιοι άλλοι θέλουν κουφώματα αλουμινίου alumil etem και πάει λέγοντας. Στην πραγματικότητα ακόμη και το κορυφαίο σύστημα κουφωμάτων μπορεί να αποδειχθεί κακό η ανεπαρκές , σε περίπτωση που η κατασκευή και η τοποθέτησή του δε γίνουν σωστά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική η επιλογή του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου. Η kataskevastikh σας δίνει κάποιες συμβουλές πριν επιλέξετε τον κατασκευαστή των κουφωμάτων σας.

1 Πιστοποιημένος κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου

Κάθε βιομηχανία παραγωγής προφίλ αλουμινίου ( π.χ.alumil) πιστοποιεί και εξουσιοδοτεί συγκεκριμένους κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου (που είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με όσους μπορείτε να τα προμηθευτείτε ) για την κατασκευή των ολοκληρωμένων πλέον συστημάτων της.
Οι πιστοποιημένοι κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου ενημερώνονται συνεχώς για τα νέα προϊόντα της εταιρείας, αλλά και τον σωστό τρόπο παραγωγής των κουφωμάτων αλουμινίου. Επιπλέον, επιλέγοντας κάποιον πιστοποιημένο κατασκευαστή ξέρετε ότι οι εταιρείες που προμηθεύουν τα κουφώματα αλουμινίου τους κάνουν συχνούς ελέγχους τυχαία σε δουλειές ολοκληρωμένες για τυχόν κατασκευαστικά λάθη.

τα κουφώματα αλουμινίου
τα κουφώματα αλουμινίου

2 Πώς να προστατευτείτε από ελαττωματικά προϊόντα

Συμβαίνει πολλές φορές, οι τυχαίοι κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αυξήσουν το κέρδος τους αλλά και να για να κάνουν ελκυστικότερες τις προσφορές τους, (χαμηλότερες τιμές ) χρησιμοποιούν εξαρτήματα ( γωνίες, λάστιχα, ράουλα, κλειδαριές, φυλλαράκια πατζουριού κλπ.) εμπορίου. Αυτά τα εξαρτήματα είναι ακατάλληλα, καθώς μειώνουν τους συντελεστές θερμομόνωσης αλλά και στεγανότητας του κουφώματος αλλά και μερικές φορές μπορούν να αποβούν και επικίνδυνα ως προς τον χρηστή. Εσεις όμως, δεν έχετε τις τεχνικές γνώσεις να διαπιστώσετε όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό, ζητήστε να μάθετε ποια εξαρτήματα θα χρησιμοποιηθούν και αν είναι αυτά που συστήνουν οι εταιρείες τότε είστε σε καλό δρόμο, εάν όχι τότε πρέπει να κοιτάξετε και κάπου αλλού και να μην σας δελεάσει η τιμή γιατί είναι κάτι το όποιο στην πραγματικότητα θα αποδεδειχθεί σε βάθος χρόνου πιο ακριβό.

3 Διαφορές στις προσφορές κουφωμάτων αλουμινίου

Μία οικονομική προσφορά κουφωμάτων αλουμινίου συνήθως αναγράφει την Εταιρεία όπως και τη σειρά (π.χ. ανοιγόμενο κούφωμα etem e45). Πολλοί ιδιώτες πιστεύουν ότι αναγράφοντας αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι καλυμμένοι τεχνικά για το τι θα παραλάβουν τελικά και μπορούν να συγκρίνουν δύο όμοιες προσφορές κουφωμάτων. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να αξιολογήσει και να συγκρίνει κάποιος δύο προσφορές κουφωμάτων αλουμινίου. Μία μπαλκονόπορτα ή παράθυρο (πχ Europa 5000 , Alumil 9400) μπορεί να κατασκευαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους που επηρεάζουν την εμφάνιση, την απόδοση , τη λειτουργικότητα αλλά και την τιμή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα ανοιγόμενο κούφωμα μπορεί να δεχθεί τρεις τύπους ελαστικών (αφρώδη λάστιχα, νυχάκι, φούσκες), δυο είδη μηχανισμών κλεισίματος (απλούς η με περιμετρικά κλειδώματα ) αλλά και πολλές μάρκες (Roto, GU, Giesse). Επίσης, μπορεί να κατασκευαστεί με ίσιο ή μπόμπε πηχάκι που αλλάζει την εμφάνιση του, με σύρτες ή χειρολαβή 2ου φύλλου (στο φύλλο χωρίς χερούλι). Όλα αυτά επηρεάζουν την χρήση του άλλα και την ασφάλεια. Ακόμα, στις προσφορές και στις τιμές κουφωμάτων αλουμινίου έχουμε παρατηρήσει ότι δεν αναγράφεται αν περιλαμβάνουν ανακλήσεις, χερούλια στις πόρτες, είδος οδηγών συρόμενων κλπ.
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να τα διαπιστώσετε όλα αυτά είναι να επισκεφτείτε τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που θα συνεργαστείτε και να ζητήσετε να δείτε ακριβώς τον τύπο και το κούφωμα που έχετε επιλέξει , διότι πολλές κατασκευαστικές λεπτομέρειες (τάπωμα οδηγών συρόμενων, σήτες και τυπολογία τους , περιμετρικά λάστιχα)
Εάν, όμως, δεν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε αυτό, καλό είναι να κάνετε κάποιες εάν όχι όλες από τις παρακάτω ερωτήσεις για τις προσφορές κουφωμάτων που παραλάβατε:
περιλαμβάνεται η μεταφορά ,η τοποθέτηση, η αποξήλωση και η απομάκρυνση των παλαιών κουφωμάτων στην τιμή ;
περιλαμβάνονται ανακλήσεις στα ανοιγόμενα κουφώματα και πόμολα στις πόρτες;
τι ελαστικά θα τοποθετηθούν στα κουφώματα ( αφρώδη, νυχάκι, φούσκες);
ποιας εταιρείας μηχανισμοί ( g-u, Roto, Giesse) και τι είδους (απλοί, η περιμετρικοί);
Και τι είδους πηχάκια;
το είδος και τον προμηθευτή των περσίδων των σητών,των παντζουριών, των ρολών, των υαλοπινάκων.
Το είδος των υαλοπινάκων ,ενεργειακοί, απλοί?
Με τι πάχος τζαμιού?
το είδος των συρόμενων οδηγών (inox, απλοί). Σκεφτείτε ότι η αγορά κουφωμάτων αλουμινίου είναι μία μεγάλη και σοβαρή επένδυση που θα σας ακολουθεί για πολύ καιρό

4 Αναζητήστε να δείτε ολοκληρωμένες δουλειές του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου

Κάθε κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου εάν διαθέτει έκθεση είναι πολύ λογικό να έχει στην έκθεση του τα καλύτερα κουφώματα αλουμινίου όσον αφορά κατασκευαστικά, στην πραγματικότητα όμως μόνο σε μια αληθινή δουλειά του μπορείτε να δείτε την αλήθεια ,τυχόν λάθη στην τοποθέτηση η ακόμα και στην συναρμολόγηση

5 Να υπογράφετε πάντα ιδιωτικά συμφωνητικά

Εφόσον έχετε επιλέξει τον άνθρωπο που θα συνεργαστείτε, είναι σωστό η συμφωνία που θα κάνετε πέραν του προφορικού, πρέπει να διατυπωθεί γραπτώς, με ιδιωτικά συμφωνητικά.

Σε αυτά θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά, τα προϊόντα που θα παραδοθούν, σε πόσο χρόνο από την ημερομηνία της συμφωνίας και πώς αυτά θα αποπληρωθούν. Καλό θα είναι να υπάρχουν και οι ρήτρες,

Σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη εσείς η ο κατασκευαστής αθετήσει τη συμφωνία του. Όλα τα παραπάνω θα χρειαστούν για να λύσουν τυχόν παρεξηγήσεις σε περίπτωση διαφωνιών. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές οι όποιοι δεσμεύουν χρήματα από προκαταβολές και καθυστερούν να τοποθετήσουν τα κουφώματα και ο πελάτης άπλα περιμένει χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι.

6. Να ζητάτε πάντα εγγυήσεις για τα κουφώματα αλουμινίου που επιλέξατε

Όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου Alumil, Etem Europa,elvial παρέχουν πιστοποιητικά αλλά και εγγυήσεις για τα προϊόντα τους . Τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, διότι αναφέρονται μόνο στα προφίλ αλουμινίου και όχι στα υπόλοιπα μέρη του κουφώματος που είναι σημαντικότερα όπως οι μηχανισμοί, οι μεντεσέδες, ανακλήσεις, υάλωση κτλ

Ένας κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να παρέχει γραπτή εγγύηση για τα κουφώματα που κατασκευάζει. Σ’ αυτήν την εγγύηση θα πρέπει να δεσμεύεται ότι θα παρέχει service στα αλουμίνια σε βάθος χρόνου, ν’ αντικαταστήσει τους διπλούς υαλοπίνακες σε περίπτωση υδρατμών και να επιδιορθώσει ή να αντικαταστήσει τυχόν ελαττωματικούς κινητήρες ρολών. Σημαντικότερο όλων είναι να εγγυάται τη σωστή τοποθέτηση των κουφωμάτων καθώς και όλους τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα αυτών.

7. Επιλέξτε από πολύ νωρίς τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που θα συνεργαστείτε

Αυτό είναι απαραίτητο, διότι θα χρειαστείτε συμβουλές για διάφορα θέματα που αφορούν στην τοποθέτηση κουφωμάτων και ιδιαίτερα εάν είναι η κατασκευή καινούρια όπως τα κατάλληλα κενά ανάμεσα στα τούβλα (στην περίπτωση των χωνευτών συρόμενων κουφωμάτων) και η σωστή τοποθέτηση των μαρμάρων (θέση –ύψος) ακομη και το επιθυμητό ύψος που θα αφήσουμε στα ανοίγματα για τις μπαλκονόπορτες η τα παράθυρα στην περίπτωση του ρολού (που χάνουμε από το ωφέλιμο ύψος λόγο του κουτιού ) .
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κουφώματα αλουμινίου δεν είναι ετοιμοπαράδοτα και η κατασκευή τους απαιτεί τουλάχιστον είκοσι ημέρες (εκτός ειδικών περιπτώσεων) από τη λήψη των τελικών κατασκευαστικών μετρήσεων. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι απαραίτητο, ο κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου που θα συνεργαστείτε, να έχει τοποθετήσει και τις ψευτόκασες, έτσι ώστε ν’ αναλάβει την ευθύνη για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον. Επιβάλλεται επίσης και η συνεργασία του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου με το συνεργείο τοποθέτησης συναγερμών εάν υπάρχει προοπτική , ώστε να κρυφτούν σωστά οι επαφές και τα καλώδια, όπως και η συνεργασία με το συνεργείο τοποθέτησης πατωμάτων, έτσι ώστε να ενημερωθεί για τυχόν σωλήνες που υπάρχουν κάτω από τα ανοίγματα που θα τοποθετηθεί και θα βιδωθεί το κούφωμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται πιθανές ζημιές και εσείς δεν μπλέκεται σε ταλαιπωρίες.

κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου
κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου

8. Η σειρά αλουμινίου δεν είναι αντιπροσωπευτική με την ποιότητα κατασκευής.

Πολλοί πιστεύουν ότι το καλό όνομα της σειράς κουφωμάτων (Europa, Alumil, kommerling, Etem) προσδιορίζει την ποιότητα κατασκευής. Αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί οι εταιρείες αυτές δεν κατασκευάζουν οι ίδιες το κούφωμα που θα παραλάβετε άλλα ο κατασκευαστής από τον οποίο θα προμηθευτείτε τα κουφώματα. Στην πραγματικότητα η ποιότητα εξαρτάται από τον κατασκευαστή και το συνεργείο τοποθέτησης τα υλικά κατασκευής είναι αυτά που παίζουν την μεγίστη σημασία. Εν αντιθέσει , μπορεί ένας κατασκευαστής κουφωμάτων , με μεράκι και τεχνογνωσία μπορεί να κατασκευάσει κουφώματα από λιγότερο γνωστές εταιρείες και να καταφέρει να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

9. Μην τοποθετείτε καινούργια συστήματα κουφωμάτων πάνω σε παλαιές ξύλινες κάσες

Στην περίπτωση της αντικατάστασης παλαιών ξύλινων κουφωμάτων υπάρχουν δύο τρόποι τοποθέτησης. Η ολική αντικατάσταση κουφωμάτων που περιλαμβάνει πλήρης αποξήλωση των παλαιών ξύλινων κουφωμάτων, που είναι και ο σωστός τρόπος.

Ο δεύτερος τρόπος οπού είναι η αποξήλωση μόνο των παλαιών ξύλινων φύλλων και η τοποθέτηση των καινούργιων κασών πάνω στις ήδη υπάρχουσες παλαιές ξύλινες κάσες. Αυτός ο τρόπος δεν έχει σκόνες και ζημιές σε ένα σπίτι που κατοικείται , είναι ευκολότερος στην τοποθέτηση (γι’ αυτό άλλωστε και το συνιστούν αρκετοί κατασκευαστές κουφωμάτων) είναι άμεσος και είναι και ο πιο οικονομικός. τεχνικά , όμως, είναι λάθος . Ο κύριος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι τοποθετώντας καινούργια κουφώματα πάνω σε ξύλινες κάσες που ως επί το πλείστον είναι 40 και πλέον ετών υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, μετά από μερικά χρόνια, να καταστραφούν οι ξύλινες κάσες από φυσιολογική φθορά η α από σαράκι που ήδη υπάρχουν αρκετά χρόνια και τελικά να αποβούν άχρηστα και τα καινούργια κουφώματα. Το πότε θα συμβεί αυτό κανένας δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει. Γι΄ αυτό είναι η συμβουλή μας είναι εάν δεν είμαστε έτοιμοι οικονομικά αλλά κυρίως ψυχολογικά (μερεμέτια), θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να συγκεντρώσουμε τα χρηματα που χρειάζονται και να κάνουμε μια ολοκληρωμένη αντικατάσταση κουφωμάτων , ώστε να διαρκέσει αρκετά χρόνια χωρίς προβλήματα .

10 Φύλλα χωρίς πηχάκια.

Πολλοί κατασκευαστές στα ανοιγόμενα κουφώματα χρησιμοποιούν φύλλα χωρίς να έχουν πηχάκι αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κοστολόγιο γιατί είναι πιο σύντομο σε χρόνο να κατασκευάσεις ένα κούφωμα τέτοιο πάρα ένα με πηχάκι. Αυτό όμως συνεπάγεται στο ότι σε μια πιθανή θραύση του κρυστάλλου το φύλλο πρέπει να αποκατασταθεί για να γίνει η αντικατάσταση του τζαμιού. Αρά λοιπόν μπορεί μια προσφορά κουφωμάτων να είναι πιο οικονομική άλλα σίγουρα δεν είναι πιο συμφέρουσα.

Πρόγραμμα εξοικονομώ

Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια

Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια.
Ο τομέας των κτηρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτήρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.
Περισσότερα από αυτά τα κτήρια αντιμετωπίζουν θέματα όπως:
• μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης,
• παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες),
• ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους,
• μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας,
• ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση.

Σημαντική παράμετρος, επίσης, που καθορίζει την ενεργειακή απόδοση ενός κτηρίου είναι η συμπεριφορά των ενοίκων. Η ελλιπής ενημέρωση των χρηστών-κατοίκων σε θέματα ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας, οδηγεί συχνά σε σπάταλες συμπεριφορές όπως η εγκατάσταση μεμονωμένων κλιματιστικών συστημάτων χωρίς μελέτη, η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης, ή μη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, κ.α.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, προχωράει, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία δέσμη οικονομικών κινήτρων προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του οικιακού τομέα, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».